04 Kasım 2023 09:53
Millî Eğitim Bakanlığınca, Türk mutfağını en iyi şekilde sunarak uluslararası alanda çok daha ileriye taşınması amacıyla gastronomi alanında eğitim verecek gastronomi lisesi açılıyor.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gastronomi alanında eğitim verilecek lisenin açılması için aralarında Danilo Zanna, Cüneyt Asan, Ramazan Bingöl, Eyüp Kemal Sevinç, Nuran Özyılmaz gibi gastronomi alanında şef, akademisyen, restoran kurucuları ve STK temsilcilerinin bulunduğu isimlerle istişare toplantısında bir araya geldi.
Gastronomi lisesi buluşmasına Ömür Akkor, Zeki Saygı, Ramazan Bingöl, Cüneyt Asan, Nuri Develi, Eyüp Kemal Sevinç, Nuran Özyılmaz, Nevin Halıcı, Kaya Demirer, Serkan Aksoy, Danilo Zanna, Selim Yeşilpınar ve Umut Karakuş katıldı.
Gastronomi alanında daha önce sadece mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bünyesinde bulunan yiyecek içecek hizmetleri alanı ile gastronomi uygulama atölyelerinde eğitimler verilerken Türk mutfağını hem Türkiye'de hem dünyada en iyi şekilde tanıtacak eğitimlerin verileceği gastronomi lisesi İstanbul'da açılması planlanıyor.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, toplantıda yaptığı konuşmada geleneksel Türk mutfağının iz bırakan lezzetlerini ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği noktalara ulaşması için sadece gastronomi alanında eğitim verecek gastronomi lisesini açacaklarını kaydetti.
Bakan Yusuf Tekin, gastronomi lisesiyle âdeta şifa kaynağı olan "annelerimizin reçeteleri" niteliğini taşıyan ve Türk yemek kültürüne özgü yemekleri dünya mutfakları içinde önemli bir noktaya taşımak istediklerini söyledi.
Gastronomi lisesinin açılmasıyla bu alanda önemli bir eksikliği daha gidereceklerini ifade eden Tekin, bu yaz tatilinde örgün öğretimdeki öğrenciler için görgü ve nezaket kuralları dersini seçmeli olarak koyduklarını belirterek "Her milletin kendine özgü bir mutfağı, mutfak sanatı vardır. Türk mutfağı da kendine özgüdür. Bu bağlamda Türk mutfağı denildiğinde de Türk insanının beslenme biçimi ve yeme içmesi, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, pişirilmesi, sofra adabı, damak tadı gibi unsurlar akla gelir. Gastronomi lisesi açarak hem örgün ve yaygın eğitim kurslarında bir literatür oluşturmak hem de sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirelim istiyoruz. Buralarda gördüğümüz lüzum üzerine böyle bir girişimde bulunuyoruz." dedi.
Mesleki eğitim alanında daha önce sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sektörün ihtiyaçlarıyla örtüşecek şekilde gerekli düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Tekin, bu kapsamda proje okullarını ve spor liseleri gibi tematik liseler hayata geçirdiklerini söyledi.
Toplantıya katılan şefler, sektör tedarikçileri, akademisyen, restoran kurucuları, girişimciler, STK temsilcileri de tek tek söz alarak bu ilk adımı birlikte atmaktan duydukları memnuniyeti ifade edip bu alandaki tecrübelerini paylaşarak çeşitli önerilerde bulundular.
İlgili Fotoğraflar
Güncel Haberler
2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından "Millî Eğitim İstatistikleri 2023-2024" verileri açıklandı.
03 Ekim 2024 21:17
MİLLÎ TEKNOLOJİNİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREN "TEKNOFEST", ADANA'DA BAŞLADI
Millî Eğitim Bakanlığının da aralarında olduğu 128 kurumun katılımıyla düzenlenen TEKNOFEST, Adana'da başladı.
03 Ekim 2024 10:52
GENİŞLETİLMİŞ GERÇEKLİK LABORATUVARLARI İLE ÖĞRENCİLERE 3 BOYUTLU EĞİTİM İMKÂNI
Düzce Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesinde Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katılımıyla açılan genişletilmiş gerçeklik [...]
02 Ekim 2024 09:27
TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ İLE DERSLERDE "SONUÇ" YERİNE "SÜREÇ" ODAKLI ÖLÇME SİSTEMİ DÖNEMİ BAŞLIYOR
Millî Eğitim Bakanlığınca okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9. sınıflarda hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli [...]
01 Ekim 2024 14:02