KONYA'DA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ÖĞRENCİLERİNİN DESTEKLENMESİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ
Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında Mesleki Eğitimi Tercih Eden Öğrencileri Destekleme İş Birliği Protokolü imzalandı.Protokolle gençlerin erken yaşta mesleki beceri kazanmalarını sağlayarak genç işsizliği azaltmak, istihdamı arttırmak için mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı ve işletmelerde mesleki eğitime devam eden öğrencilerin ailelerine eğitim desteği verilmesi amaçlanıyor.
Protokol imza töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, benzer bir protokolü geçtiğimiz günlerde Gaziantep Şahinbey Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile imzaladıklarını hatırlatarak Konya'daki yöneticileri de gençlere verilen bu destekten geri kalmadıkları için kutladığını belirtti.
"Bizim medeniyetimizde cennetin yolu diğerlerine hizmet etmekten geçer." diyen Özer, kadim medeniyetlere başkentlik yapmış Konya Büyükşehir Belediyesinin mesleki eğitimi tercih eden öğrencilere 12 ay boyunca 300 lira burs vereceğini söyledi. Bakan Özer, protokol kapsamındaki 3 bin öğrencinin 5 bine çıkarıldığını da duyurdu.
Mesleki eğitimi güçlendirmek için yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi veren Özer, 25 Aralık 2021 tarihinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişikliğe de değindi. Özer, "Değişiklikten sonra 159 bin olan çırak ve kalfa sayısı, 530 bine çıktı. Bugün itibarıyla 530 bin çırak ve kalfadan bahsediyoruz." dedi.
Katsayı uygulamasının hasarlarını tedavi eden, yeni açılımlarla çok daha güçlü ve geleceğe umutla bakan bir meslek eğitimin inşasını gerçekleştirdiklerini belirten Özer, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da kamuoyuyla paylaştığı gibi 2022 yılının sonuna kadar 1 milyon genci mesleki eğitim merkezleriyle buluşturacağız. Mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıran tüm gençlerimize devlet olarak 1.275 lira ödüyoruz. Kanun değişikliğiyle işverenin üzerindeki o yükü aldık. Onları iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalıyoruz. Üçüncü yılın sonunda da kalfa olanlar asgari ücretin yüzde 30'u kadar ücret alıyordu, yüzde 50'ye çıkardık. Dolayısıyla o kardeşlerimiz de 2.125 lira ücret alıyorlar. İşte bu burslarla okuyan gençlerimiz 1.275 artı 300 lira, 2.125 artı 300 lira ile yollarına devam edecekler." ifadelerini kullandı.
Bunun özellikle küçük ve orta ölçekli sektörler için önemli olduğunu belirten Bakan Mahmut Özer, Konya'nın küçük ve orta ölçekli işletmelerin en yaygın olduğu illerden biri olduğuna işaret etti. Özer sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesleki eğitimde yeni bir kalkınma hamlesini tüm Türkiye'de ve bugün Konya'da bulunduğumuz için Konya'dan başlatalım. Özellikle tarım hamlesiyle güzel bir başlangıç yapacağız. Bu proje çok kıymetli. Biz de burada bugün sabah yaptığımız tarım çalıştayında bu vesileyle bir açılım yapmış olalım. Tarım alanında eğitim veren mesleki eğitim merkezleri çok tanınmıyor. Genelde hep meslek liseleri üzerine programlar yapılıyor. Tarımda mesleki eğitim merkezlerini de bu vesileyle başlatmış olalım ve bu programdan da ağırlıklı olarak tarım mesleki eğitim merkezlerinde yer alacakları yararlandıralım. Dolayısıyla iki güzelliği bir noktada birleştirmiş olalım."
Protokolün hayırlara vesile olmasını dileyen Özer, faydalanıcılara başarılar diledi. Bakan Özer, projeye katkıda bulunan tüm yönetici ve çalışma arkadaşlarına sevgi ve saygılarını sunduğunu belirtti.
Bakan Özer, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfını (SOBE) ziyaret etti
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Konya programı kapsamında Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfına (SOBE) da bir ziyaret gerçekleştirdi.
Burada eğitim alan öğrenci ve velileriyle sohbet edip taleplerini dinleyen Bakan Özer, öğrencilerin el becerilerini geliştirme çalışması yaptıkları sınıfları gezdi.
Özer, bireysel eğitim alan öğrencilerden birinin oynadığı Küp Küp oyununu izledi, çocuklar ile masa tenisi oynadı.