
18 Temmuz 2022 12:35
Meslek liselerinin artık fikrî mülkiyetle ilgili patent, faydalı model, marka tasarımı gibi alanlarda ürün tescilleri almaya ve onları ticarileştirmeye başladığına değinen Özer, konuşmasına şöyle devam etti: "Bakın, nereden nereye bir evrilme yaşanıyor? Meslek liseleri ihracat yapmaya başladı. Artık mesleki eğitim, 28 Şubat sürecinin getirmiş olduğu travmalardan kurtuldu, öz güveni arttı, emin adımlarla özgüveni yerinde, geleceğe doğru yürümeye devam ediyor."
Merkezî eğitim merkezleriyle ilgili de çok önemli dönüşümler yaşandığını belirten Özer, "Haftada bir gün okulda, dört gün de işletmede beceri eğitiminin yapıldığı gerçek iş ortamlarındaki meslek eğitim türü... Almanya'daki dual mesleki eğitimin Türkiye'deki karşılığı... Mesleki eğitim merkezleri ilk kez hem işveren hem de gençler için cazip bir eğitim türüne dönüştü. Bir projenin başarılı olduğunu görmek için sahada neyin değiştiğine bakmak yeterli. Mesleki eğitim merkezleriyle ilgili yapılan düzenlemeyle bir anda Türkiye'de mesleki eğitim merkezindeki öğrenci sayısının üç dört kat artırılmasına vesile oldu. 25 Aralık 2021 tarihinde Türkiye'deki tüm mesleki eğitim merkezlerindeki çırak-kalfa sayısı 160 bin iken bu rakam bugün 560 bine çıktı. 11 ayda 400 bin yeni gencimiz mesleki eğitim merkezleriyle tanışmış oldu ve bu öğrencilerimiz ayda 1.275 TL ücret alıyorlardı asgari, ücretin yüzde otuzu kadar. Bu artışla bunlar 1.700 TL'ye çıkmaya başladı. İşte Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız, Gaziantep Şahinbey İlçe Belediye Başkanımız, bu öğrencilere ilave burslar vermeye başladılar. Ben inanıyorum ki ASO Başkanımız ve ATO Başkanımız da Ankara'daki mesleki eğitim merkezini güçlendirmek için bu protokole ilave olarak bir rakam ortaya koyup burs vereceklerdir." diye konuştu.
2022 yılı sonunda 1 milyon genci mesleki eğitim merkezleriyle buluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Özer, şunları söyledi: "Tüm dünya; genç işsiz oranlarını düşürmek, okuldan iş gücü piyasasına geçişi hızlandırmak, kolaylaştırmak için mekanizmalar üretiyor. İşte mesleki eğitim merkezi, inşallah, bu mekanizmanın Türkiye'deki en güçlü kaynağı olacak. Mesleki eğitim merkezlerindeki 560 bin öğrencinin 110 bini de lise ve yükseköğretim mezunlarının altı ay, yedi ay gibi kısa sürede mesleki eğitimi tamamlama programına katılan öğrenciler. Yani lise mezunu, meslek yüksekokulu mezunu, lisans mezunu, hatta yüksek lisans mezunu da var. 110 gencimiz, bu mesleki eğitim merkezlerinin altı aylık tamamlama programına katılıyor ki becerilerini değiştirsinler ve iş gücü piyasasına hızlı bir şekilde eklensinler. Yani mesleki eğitim merkezleri bir yandan insan kaynağının niteliğini arttırmak için fonksiyon görürken aynı zamanda beceriyi güncellemeyle ilgili de bir fonksiyon görmüş oluyor. İnşallah, bunun anlamı önümüzdeki günlerde çok daha iyi anlaşılacak."
Bakan Özer, mesleki eğitim alanında yaptıkları katkılardan dolayı ATO ve ASO başkanları ile diğer sektör temsilcilerine teşekkür etti.
Güncel Haberler
2025 LGS KAPSAMINDAKİ MERKEZÎ SINAV İÇİN BAŞVURU VE UYGULAMA KILAVUZU YAYIMLANDI
Millî Eğitim Bakanlığınca bu yıl 15 Haziran 2025'te düzenlenecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav [...]
18 Mart 2025 13:13
BAKAN TEKİN'DEN 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ MESAJI
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi"nin 110. yıl dönümü dolayısıyla bir [...]
18 Mart 2025 10:00
BAKAN TEKİN, MISIR BÜYÜKELÇİSİ ELHAMAMY'Yİ KABUL ETTİ
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, nezaket ziyaretinde bulunan Mısır Arap Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Amr Elhamamy'yi kabul etti.
17 Mart 2025 14:03
EBEVEYNLERE YÖNELİK AÇILAN "MAARİF MODELİ OKULLARI" YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde ebeveyn rolünün önemine vurgu yapmak ve ailelerin eğitim [...]
17 Mart 2025 10:08