Bakan Yılmaz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 3. Büyük Buluşması’na katıldı  
Bakan Yılmaz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 3. Büyük Buluşması’na katıldı

Bakan Yılmaz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 3. Büyük Buluşması’na katıldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, UNESCO Türk Milli Komitesinin bir otelde düzenlediği Türkiye Milli Komisyonu 3. Büyük Buluşması toplantısına katıldı.

Bakan Yılmaz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 3. Büyük Buluşması’na katıldı

Toplantı açılışında konuşan Bakan Yılmaz, barış, hoşgörü, diyalog ve uzlaşmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bu dönemde UNESCO´nun çalışmalarının ayrı bir önem kazandığını söyledi.

 

Bakan Yılmaz, Millî Eğitim Bakanlığı olarak UNESCO Türkiye  Komisyonunun çalışmalarını her zaman desteklediklerini, bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi. Bakan Yılmaz, BM tarafından kabul edilen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinin 4´üncü maddesi olan kapsayıcı, eşit, kaliteli eğitim sağlamak ve herkes için hayat boyu öğrenme imkanları geliştirmek hedefinin, UNESCO tarafından merkeze alınmasını önemli bulduklarını bildirdi.

 

Bu hedefin Millî Eğitim Bakanlığının hedefleriyle de örtüştüğünü vurgulayan  Bakan Yılmaz, "Eğitim her bireyin en temel hakkı ve sürdürülebilir kalkınmanın ön koşuludur. Herkes için eşit, kaliteli ve kapsayıcı eğitim sağlamak Bakanlığımızın öncelikli görevidir." dedi.

 

Bakan Yılmaz, eğitim müfredatının güncelleştirilmesi, ihtiyaç duyulan alanlarda yeterli sayıda ve nitelikte öğretmen istihdam edilmesi, derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılması, ikili eğitimden tam gün eğitime geçilmesi, okullarda bilgi ile teknolojinin kullanılması, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması konularında çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

 

Suriyeli çocuklara eğitim

Eğitimi sadece Türkiye´de yaşayan 79 milyon vatandaş için istemediklerini, başta Suriyeliler olmak üzere geçici olarak Türkiye´ye gelenler için de istediklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, Türkiye´de 3 milyona yakın Suriyelinin yaşadığını ve bunun 833 bininin eğitim çağındaki çocuklardan oluştuğunu bildirdi.

 

Türkiye´nin kendi evlatlarına verdiği eğitimin aynısını Suriyeli çocuklara da vermek istediğini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: "Bu eğitim öğretim yılında 153 binden fazla Suriyeli öğrenci kendi okullarımızda eğitim görüyor. Yani Türkçe müfredatla kendi evlatlarımıza hangi eğitimi veriyorsak, 153 binin üzerindeki Suriyeliye de aynı eğitimi veriyoruz. Bunun yanında bir de geçici eğitim kampları var. Bu geçici eğitim kamplarında da 325 binin üzerindeki Suriyeliye eğitim veriyoruz, telafi eğitimi niteliğinde. İkisinin toplamı 479 bin yapıyor. Bu da eğitim çağında olan Suriyelilerin yüzde 58´ine denk geliyor. Ümit ediyorum ki Suriye´deki sorun en kısa zamanda çözülsün ve bu misafirlerimiz kendi vatanlarına dönsünler. Ama bu süreç uzun sürecekse ki öyle gözüküyor, o zaman en kısa süre içerisinde yüzde 58´ini kapsama içine aldığımız bu evlatlarımızın tamamını, yani yüzde 100´ünü kendi eğitim sistemimiz içerisinde, kendi evlatlarımıza hangi eğitimi veriyorsak onlara da vermeyi sağlayacağız."

 

Suriyelilerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerde 2019 yılına kadar 120 okulun inşaatını tamamlamayı planladıklarını, 30´un üzerinde okulun sadece Suriyeliler için yapıldığını belirten Bakan Yılmaz, kısıtlı imkanlar ve uluslararası toplumdan büyük bir katkı alınmamasına rağmen bunların gerçekleştirildiğine işaret etti.


Bütçenin yüzde 20´si eğitime ayrıldı

OECD´nin yeni eğitim raporuna göre, OECD ülkelerinin gayri safi milli hasılalarının yüzde 5,2´sinin eğitime harcandığını anlatan Bakan Yılmaz, Türkiye´nin de gayri safi milli hasılasının yüzde 5,1´inin eğitime sunduğunu söyledi.

 

Bakan Yılmaz, bütçenin yüzde 20´sinin eğitime ayrıldığını anımsatarak, "Dolayısıyla ´Bu hükümetin önceliği nedir?´ dendiğinde, bütçesine bakarak söyleyebiliriz ki bu hükümetin önceliği eğitimdir." dedi.

 

"Sorumluluğumuz Türkiye kadar büyük"

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 18 milyon öğrencinin eğitim gördüğünü, YÖK rakamlarına göre 7 milyonun üzerinde kişinin de yüksek öğretimde okuduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, "Toplam 25 milyon. Anne ve babalarını koyduğunuzda Türkiye nüfusunun tamamını ifade ediyor bu rakamlar. Dolayısıyla sorumluluğumuz Türkiye kadar büyük." diye konuştu.

 

Bakan Yılmaz, eğitim altyapısını oluşturmak için önemli çalışmalar yapıldığını anlatarak, 75 kişilik sınıf ortalamalarından, ilköğretimde 25, orta öğretimde de 22 sınıf mevcudunun yakalandığını söyledi. FATİH Projesi kapsamında 1 milyon 300 binin üzerinde tablet bilgisayarın öğretmen ve öğrencilere dağıtıldığını hatırlatan Yılmaz, önümüzdeki dönemde öğretmenler ile öğrencilerin tamamına tablet bilgisayar dağıtmayı planladıklarını bildirdi.

 

Bakan Yılmaz, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için çalıştıklarını, üniversitelerde kadın profesör sayısının yüzde 29,5 olduğunu, bunun da Avrupa ortalamalarına göre iyi bir oran olduğunu kaydetti.

 

Okul öncesi eğitimi mutlaka zorunlu eğitim kapsamına almak istediklerini belirten Yılmaz, 2-7´nci sınıflar arasında toplam 720 saat olarak verilen İngilizce dersini en az 2 katı artırmak istediklerini, bunun için üniversiteler, özel okullar ve yabancı dil eğitimi veren kurumlarla iş birliği yapılacağını dile getirdi.


Eğitim fakültelerine taban puan geliyor

İyi bir eğitim için eğitim fakültelerine alınacak öğrenci seçiminin önemine dikkat etmek gerektiğini ifade eden Bakan Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: "Eğitim fakültelerine alınacak öğrenci seçiminden başlamak üzere mezuniyet sonrası da dahil olmak üzere, daha nitelikli öğretmenlerle daha nitelikli öğrenci yetiştireceğimize inandığımızdan, bu alanda da bir yenilik getirmeyi düşünüyoruz. YÖK Başkanlığımız halihazırda hukuk fakültelerine, tıp fakültelerine bir taban puan kriteri getirdi, önümüzdeki dönemde taban puan, artı diğer kriterleri getirerek eğitim fakültelerimizi bugün olduğu halinden daha iyi bir konuma getirmek istiyoruz. 2023 yılında Türkiye´yi zengin ve mutlu insanların yurdu yapmak istiyoruz."

 

Dünya ülkeleri kültür ve medeniyet bakımından sıralanması durumunda Türkiye´nin ilk 5´te yer alacağını söyleyen Bakan Yılmaz, "Böyle bir medeniyetin mirasçıları olarak bize büyük sorumluluk düşüyor. Böyle olduğu içindir ki kucağında çocuğu ile ülke arayan insanlara bu ülkede çelme takılmıyor." sözlerine yer verdi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.